Hyperventilatie Symptomen – 8 Tips om iets aan de klachten te doen!

Mensen die de eerste keer hyperventilatie symptomen ondervinden denken dat ze een hartaanval krijgen: ‘Het hart gaat wild tekeer en het lijkt of alles in je borstkas trilt. Vaak voelen mensen ook allerlei tintelingen.’ Begrijpelijk dat men bang wordt.

Mensen die bij de huisarts of op de spoedeisende eerste hulp in het ziekenhuis komen krijgen van de artsen meestal te horen dat er met hun hart niets mis is. De diagnose luidt dan vaak: hyperventilatie. Eenvoudig gesteld is hyperventilatie niets meer dan een’versnelde ademhaling’ of een overdreven ademhaling.

Hyperventilatie symptomen? Raadpleeg een dokter

HyperventilatieLaat de diagnose over aan de dokter. Het ene ogenblik ademt u nog normaal, dan, plotseling, begint u snel en ongecontroleerd te ademen, uw hart slaat op hol, uw vingers tintelen en het zweet staat in uw handen.

U denkt dat u doodgaat, maar meer dan waarschijnlijk zult u ook volgend jaar weer uw belastingen mogen betalen. In de meeste gevallen worden hyperventilatie symptomen veroorzaakt door angst. Maar als u nog nooit eerder een aanval hebt gehad kunt u het beste voor onderzoek naar de huisarts gaan. Hoewel dit niet vaak voorkomt kan hyperventilatie verband houden met een longaandoening, een bloedinfectie, griep en zelfs met een vergiftiging.

Ook is het mogelijk dat wat op een hartaanval lijkt, ook echt een hartaanval is. Waarschijnlijk is het helemaal niets ernstigs, maar de officiële diagnose kunt u toch maar beter overlaten aan een arts.

Klachten



Angst is een veelvoorkomende oorzaak van de klachten. Sommige mensen gaan als ze bang zijn snel en diep ademen, hoewel ze deze extra zuurstof niet nodig hebben. Daardoor ademen ze een grote hoeveelheid kooldioxide uit.

Door een overmatig verlies van kooldioxide wordt het bloed vervolgens alkalisch, wat op zijn beurt weer de symptomen van een paniekaanval uitlokt. Een hyperventilatie aanval kan uren aanhouden, maar duurt doorgaans niet langer dan 20 tot 30 minuten. Voor de zwaar ademende patiënt lijken dit echter uren.

Een aanval

Natuurlijk zijn mensen blij om te horen dat ze geen hartaanval hebben gehad. Maar vaak zijn bij mensen de symptomen nog maar pas begonnen – een herhaalde hyperventilatie aanval is dan ook niet ongewoon. Toch zijn er mogelijkheden om een aanval te stoppen en te voorkomen.

Wat te doen bij hyperventilatie

  • Adem in een papieren zak. Dit was lange tijd de belangrijkste behandeling. De stelling is dat de patiënt, door in een papieren zak te ademen, het kooldioxide terugwint dat hij ‘uitblaast’ bij het hyperventileren. Deze methode is prima als u al eerder klachten hebt gehad, onderzocht bent door een dokter en zeker weet dat er niets ernstigs aan de hand is. De meeste mensen die hyperventileren beantwoorden aan deze normen, maar een enkeling heeft met grotere problemen te kampen. Wat te doen bij hyperventilatie, zoals al gezegd ademen in een papieren zak helpt niet alleen om een aanval te stoppen, maar kan mogelijk ook een aantal aanvallen voorkomen. Een goed idee voor mensen die dagelijks met dit gezondheidsprobleem worstelen, is om een papieren zak bij zich te hebben. Voor veel mensen die last hebben van hyperventilatie klachten is de wetenschap dat ze een papieren zak bij zich hebben, al een geruststellende gedachte.
  • Ga zitten, kalmeer en ontspan. U moet langzamer gaan ademhalen. Hoe meer gespannen u bent, des te sneller u ademhaalt.
  • Oefen op een natuurlijke ademhaling. U mag niet overdreven diep ademhalen, maar ook niet te zwak – adem normaal. Dit wil zeggen, één ademhaling om de 6 seconden of 10 ademhalingen per minuut. Doe dit tweemaal per dag, telkens gedurende 10 minuten.
  • Concentreer u niet op uzelf.


    Nadat ik die eerste hyperventilatie-ervaring had gehad, raakte ik vervuld van de gedachte dat ik nog meer aanvallen zou krijgen. En die kreeg ik ook, verschillende zelfs, vertellen veel mensen die een hyperventilatie aanval hebben gehad. Hoewel u zich tijdens de oefensessies moet concentreren op uw ademhaling, wil dit dus niet zeggen dat u voortdurend moet denken aan een goede ademhaling, omdat u anders de kans loopt te gaan hyperventileren. Uw ademhaling is tenslotte een natuurlijk proces.

  • Sporten. Sport vermindert angstgevoelens en helpt mensen er beter mee om te gaan. Vooral als u uw polsslag opdrijft. Als u aan sport doet is het prima dat u wat sneller ademhaalt.
  • Vermijd onaangename situaties. Voor veel mensen zijn dit overvolle ruimtes waar men zich benauwd voelt. Ga voor uzelf na welke situaties hyperventilatie klachten uitlokken en probeer deze dan te vermijden. Als bijvoorbeeld uw angst voor spinnen ervoor zorgt dat u gaat hyperventileren, ga ze dan zoveel mogelijk uit de weg.
  • Wees zuinig met cafeïne. Cafeïne is een opwekkend middel en daarom een mogelijke uitlokker van een aanval. Let op met koffie, thee, cola en chocolade.
  • Rook niet. Nicotine is eveneens een opwekkend middel.