Brandend Maagzuur – Effectieve Tips om dit te Stoppen

Zuurbranden of brandend maagzuur is het naar boven komen van de inhoud van maag en duodenum (twaalfvingerige darm, tussen maag en dunne darm) in de slokdarm. De maagsappen bestaan uit sterke zuren en enzymen die nodig zijn om de eiwitten af te breken.

Vooral na een zware maaltijd kan de maaginhoud terugvloeien in de slokdarm. Aangezien de slokdarm niet bekleed is met een beschermend slijmvlies zoals de maag, wordt de binnenkant ervan gauw geïrriteerd door de maagsappen en krijgt men last van brandend maagzuur. De slokdarm gaat via een soort sluitspier over in de maag; deze is meestal gesloten, maar opent zich om voedsel door te laten.

Brandend maagzuur symptomen

Maagzuur Symptomen & Klachten
 • Brandend gevoel boven in de borst. Soms straalt de pijn uit naar de hals en de armen, als bij een hartaanval.
 • Moeite met slikken vooral bij vast voedsel.
 • Opgeven van voedsel, met name als men ligt of voorover buigt.
 • Pijn bij slikken.
 • Heesheid en piepend ademhalen doordat de maaginhoud in keel en longen terechtkomt.
 • Zelden hevige pijn in de borst door een maagzweer.

Maagzuur klachten – mogelijke oorzaken

Door allerlei oorzaken kan maagzuur via de sluitspier terugstromen in de slokdarm (reflux), wat brandend maagzuur veroorzaakt. Ernstige reflux kan de slokdarm beschadigen en door littekenvorming een vernauwing teweeg brengen, met de nodige slikklachten.

Enkele oorzaken van maagzuur klachten

 • Zwak sluitmechanisme of gestoorde functie.
 • Hormonale veranderingen en toegenomen druk op de maag tijdens zwangerschap.
 • Roken.
 • Te veel eten en vetzucht. Vroeger werd vaak een middenrifbreuk gezien als oorzaak van zuurbranden, maar dat is maar zelden het geval.
 • Vet, gekruid, zuur of cafeïne-houdend voedsel en drank.
 • Overmatig alcoholgebruik.
 • Bepaalde anti-ontstekingsmiddelen, zoals aspirine, cortison of anti-reumamiddelen.

HyperventilatieMaagzuur Symptomen – Wanneer naar de dokter

 • Ga naar de dokter als u ondanks zelfzorg last houdt van brandend maagzuur.
 • SPOEDGEVAL: Bel 112 voor een ambulance bij hevige pijn in de borst, aangezien het een hartinfarct kan zijn.

Wat helpt tegen maagzuurWaardoor wordt brandend maagzuur veroorzaakt? Zoals hierboven al valt te lezen, dat kan van alles zijn, maar in de meeste gevallen is het een oprisping. Dat wil zeggen dat een deel van de verteringssappen die normaal voorkomen in de maag, terugstromen in de slokdarm.

Bij deze sappen zit ook zoutzuur, een bijtende stof die in de industrie wordt gebruikt om metaal schoon te maken. Maar terwijl de maag een beschermende binnenbekleding heeft, zodat u van het zuur daar geen last hebt, heeft de slokdarm niet zo’n voering. Zo komt het dat een zure oprisping brandt, soms zelfs zo erg dat u aan een hartaanval denkt.

Waardoor gaan maagsappen terugstromen? U raadt het al, die vraatzuchtige aanval op de koelkast is de meest voorkomende oorzaak, maar niet de enige. Jammer genoeg hebben sommige mensen zelfs last van brandend maagzuur zonder zich te overeten. Wilt u weten wat te doen tegen maagzuur, lees dan onze maagzuur tips.

Brandend maagzuur tips

brandend maagzuur tipsWat helpt tegen maagzuur? De beste tips vind je hieronder. Eet niet te gulzig. Maagzuur kan omhoog geperst worden in de slokdarm als er te veel voedsel naar binnen gewerkt wordt. Hoe voller u uw maag propt, hoe meer zuur u naar boven verdringt. Last van maagzuur kan allerhande oorzaken hebben, maar doorgaans komt het door te veel en te snel eten.

Een van de maagzuur tips is, ga niet liggen. U voelt zich ellendig en zou graag even gaan liggen. Doe dat niet! Want dan krijgt u ook nog de zwaartekracht tegen. Door rechtop te blijven zitten houdt u het zuur beter in uw maag. Zet, als u gaat slapen, het hoofdeinde van uw bed zo’n 10 tot 15 cm omhoog met behulp van een stel blokken onder de poten. (Extra kussens onder het hoofd helpen niet.) Door het bed schuin te zetten, verkleint u de kans dat het brandend maagzuur weer opkomt.

Neem een antacidum geneesmiddel. Maagzuurremmende middeltjes als Rennie en Maalox zullen snel verlichting brengen bij een aanval van brandend maagzuur.

Maagzuur tips! Let op voor slecht advies. U hebt misschien horen vertellen dat sommige dingen, zoals pepermuntjes, goed zijn tegen brandend maagzuur. Probeer het en u komt er na een tijdje wel achter dat het niet werkt. Wat is er fout aan pepermuntjes? Pepermunt is een van de dingen waardoor de onderste kringspier van de slokdarm ontspant. De onderste kringspier is een soort klep die ervoor zorgt dat het zuur in de maag blijft, vaak ook als u toch te gulzig geweest bent.

Nog een van die maagzuur tips, die je vaak hoort: drink een glas melk bij brandend maagzuur. Dit, hoewel melk drinken aanvankelijk goed voelt, kunnen de vetten, eiwitten en het calcium in de melk de maag ertoe aanzetten meer zuur af te scheiden. Ook bier, wijn en andere alcoholische dranken, en tomaten kunnen de kringspier ontspannen; die moeten dus vermeden worden om het maagzuur tegen te gaan of te voorkomen.

En zoals zo vaak wordt deze tip vaker gegeven bij maag problemen. Wees zuinig met cafeïne. Cafeïne houdende dranken als koffie, thee en cola kunnen een reeds ontstoken slokdarm irriteren. Bovendien werkt cafeïne ontspannend op de onderste sluitspier van de slokdarm, waardoor je sneller last van brandend maagzuur kunt krijgen.

Wat te doen tegen maagzuur

 • Nog enkele maagzuur tips. Mijd het meest populaire dessert. Wat is het voedingsproduct bij uitstek dat u moet laten staan als u last van zuurbranden hebt? Ja helaas, chocolade. Dit zoete genot is voor maagzuurlijders een dubbele vloek. Chocolade is vrijwel niets meer dan vet en bevat cafeïne. Voor verslaafden is er toch goed nieuws: witte chocolade is even vet, maar bevat vrijwel geen cafeïne.
 • Houd de lucht schoon. Vermijd tabaksrook, ongeacht of het uw eigen rook is of die van iemand anders. Door tabaksrook verslapt de sluitspier van de slokdarm en wordt de maagzuurproductie verhoogd.
 • Vermijd prikhoudende dranken. Door al die kleine gasbelletjes kan de maag uitzetten, wat hetzelfde effect heeft op de sluitspier van de slokdarm als een overdadige smulpartij.
 • Laat die hamburger achterwege. U hebt net een driedubbele cheeseburger met friet en een dubbele milkshake naar binnen gewerkt, vandaar waarschijnlijk de pijn. Vettig, gefrituurd en vet voedsel blijft lang in de maag zitten en stimuleert de zuurproductie. Wanneer u vet vlees en zuivelproducten mijdt zult u nog maar weinig last hebben van brandend maagzuur.
 • Let op uw gewicht. De maag kan ongeveer worden vergeleken met een tube tandpasta. Als u er in het midden in knijpt, moet er aan de bovenkant iets uitkomen. Een laag vet rond uw middel drukt op de maag als een hand op een tube tandpasta. Het verschil is dat er bij de maag zuur wordt uitgeperst.
 • Maak uw riem los. Draag geen kleding die strak zit om uw middel. Denk weer aan de vergelijking met een tube tandpasta. Veel mensen zouden heel wat minder last van brandend maagzuur kunnen hebben als ze bretels droegen in plaats van een riem.
 • Buig door uw knieën om iets op te tillen. Als u uw bovenlichaam buigt drukt u uw maag samen, waardoor maagzuur omhoog geperst wordt. Door de knieën buigen moet u niet alleen doen om zuurbranden te voorkomen, het is ook beter voor uw rug.
 • Controleer uw medicijnkastje. Mogelijk schuilt daar de oorzaak dat u last heeft van brandend maagzuur. Een aantal geneesmiddelen, bijvoorbeeld antidepressiva en kalmeringsmiddelen, kan brandend maagzuur verergeren. Als u last hebt van zuurbranden en u gebruikt medicijnen, bespreek dit dan met uw huisarts.
 • Kruidige en pikante gerechten. Men zou denken dat Spaanse pepers en hun pikante soortgenoten de belangrijkste oorzaken zijn van brandend maagzuur, maar dat is niet zo. Veel mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen zonder problemen pikante dingen eten. Maar anderen weer niet.
 • Geen angst voor fruit. Zure voedingsproducten als sinaasappels en citroenen lijken misschien gevaarlijk, maar het zuur dat deze vruchten bevatten, is kinderspel in vergelijking met wat de maag produceert. Laat uw buik dus zelf beslissen wat hij ervan vindt.
 • Eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen. Zorg ervoor dat u altijd meer dan 2,5 uur voor u gaat slapen voor het laatst een volle maaltijd nuttigt. Een volle maag en de zwaartekracht maken samen dat er anders in bed bijna zeker maagzuur terugstroomt in de slokdarm.
 • Neem het leven wat lichter op. Door stress kan de zuurproductie in de maag toenemen. Met enkele goede ontspanningstechnieken kunt u de spanning wat verminderen en de lichaamsprocessen weer beter in evenwicht brengen.
 • Laat bier staan. Net als koolzuurhoudende frisdranken kunt u ook bier beter laten staan. Wilt u per se uw glaasje alcohol, drink dan een glaasje niet al te zware rode wijn, want dat heeft meestal geen gevolgen waarvan u al snel spijt krijgt. Maar toch: alcohol en zuurbranden zijn over het algemeen net kat en hond – de kat zwaait met de staart en de hond komt blij kwispelend aanrennen, waarop de kat meteen in de aanval gaat (wie kat en hond zijn, maakt in ons voorbeeld niet uit).


Een van de belangrijkste maagzuur tips: neem de tijd om te eten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Eet zonder haast en eet gezond. Nu weten wij ook wel dat in veel gezinnen iedereen zijn eigen dingen doet en elkaar amper ziet, maar toch… Het is echt gezonder om in alle rust aan tafel te eten dan uw eten naar binnen te scheppen, terwijl u voor de televisie hangt of uw broodnodige voer rechtstreeks uit de pan op het fornuis te lepelen (dat scheelt wel afwas natuurlijk).

Eet rustig en kauw goed. En probeer uw gezin of huisgenoten weer eens zover te krijgen dat iedereen die thuis is tegelijk eet – aan één tafel; het eten kost wat meer tijd, maar het is voor iedereen een stuk gezelliger en gezonder. En het brandend maagzuur probleem wordt er in elk geval een stuk minder door.