Maagzweer symptomen

Maagzweer symptomen. Maagzweren zijn kratervormige erosies in het slijmvlies van maag, twaalfvingerige darm (duodenum) en soms de slokdarm. Duodenumzweren komen driemaal zoveel voor als maagzweren. De klieren in de maag scheiden zuren en het enzym pepsine af, die helpen bij de spijsvertering.

Maagzweer symptomen

Symptomen Maagzweer & Klachten
 • Sommige patiënten hebben geen symptomen.
 • Knagende pijn boven in de maag enkele uren na de maaltijd (zweer in twaalfvingerige darm) of doffe, zeurende pijn vlak na de maaltijd (maagzweer). De pijn kan uitstralen naar de rug of achter het borstbeen en lijken op zuurbranden.
 • Hongergevoel een of twee uren na de maaltijd.
 • Indigestie, misselijkheid en overgeven, gewichtsverlies.
 • Spoedeisende verschijnselen: zwarte, teerachtige of bloedige ontlasting; opgeven van bloed of op koffiedik lijkend materiaal. Hevige buikpijn kan een teken zijn dat de zweer de darmwand heeft geperforeerd; dan is onmiddellijk ingrijpen nodig.

Maagzweer klachten

Maag en duodenum produceren slijm tegen inwerking van zuren en enzymen. Bij maagzweer klachten is de weerstand van het spijsverteringsstelsel gestoord door infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Daardoor tasten zelfs kleine hoeveelheden zuur de wanden al aan. Ongeveer  10 procent van de bevolking en tweemaal zo veel mannen als vrouwen, krijgen last van maagzweer klachten, ongeacht leeftijd, maar meestal rond de leeftijd van 30 jaar.
maagzweer symptomen

Maagzweer symptomen & klachten komen vaak terugDe zweren komen vaak steeds weer terug: zelfs na genezing kunnen zweren op dezelfde plek of elders weer terugkomen. Daarom moeten geneesmiddelen tegen maagzweren – die dienen om de productie van maagzuur te remmen – meestal langdurig worden gebruikt.

De ontwikkeling van nieuwe, korte geneesmiddelkuren tegen de bacterie, verlaagt de kans op meer maagzweer klachten in belangrijke mate. De aandoening is meestal niet levensbedreigend, maar er kunnen ernstige complicaties optreden zoals bloedingen, verstoppingen van de darmen door littekenvorming, maag- of darmperforatie, met als gevolg een levensbedreigende ontsteking van de buikholte (peritonitis).

In een klein aantal gevallen kan een maagzweer kankercellen bevatten, maar dat geldt niet voor zweren in de twaalfvingerige darm. In de meeste gevallen is de behandeling effectief voor het onder controle houden van de maagzweer symptomen en het voorkomen van ernstige maagzweer klachten.

Maagzweer oorzaak – De meest voorkomende oorzaken

 • Minstens 80 procent van de zweren worden veroorzaakt door infectie met (H. pylori) bacteriën, die waarschijnlijk via de mond wordt overgebracht. Ongeveer 80 procent van de bevolking boven 60 jaar is besmet, maar de meeste mensen krijgen geen last van maagzweer symptomen.
 • De bacterie vergroot alleen de kans op ontstaan van maagzweer klachten doordat het afweermechanisme van de maag verzwakt wordt en het maagdarmslijmvlies gevoelig wordt voor aantasting door spijsverteringssappen. Als een zweer eenmaal is ontstaan, kunnen secundaire factoren de maagzweer klachten verergeren, zoals alcoholgebruik, cafeïne, voeding, roken en stress.
 • Langdurig gebruik van aspirine of andere niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ibuprofen of naproxeen, kunnen maagzweer klachten tot gevolg hebben doordat ze het maagdarmslijmvlies irriteren.
 • Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. De kans op een zweer is groter als de aandoening familiair is.

Kenmerken Maagzweer

In het verleden werd aangenomen dat overmatige productie van maagzuur de kenmerken en oorzaak van maagzweren was, maar nu weet men dat de meeste patiënten een normale of zelfs lage maagzuur productie hebben. Omdat het afweermechanisme door de bacterie wordt verzwakt, kunnen zelfs kleine hoeveelheden maagzuur zweren veroorzaken. Een uitzondering vormen sommige tumoren in de pancreas of het duodenum, die gastrine produceren, waardoor grote hoeveelheden maagzuur worden gevormd (Zollringer-Ellisonsyndroom).

HyperventilatieMaagzweer symptomen – Wanneer naar de dokter

 • Ga naar de huisarts bij symptomen van een maagzweer, zoals hierboven beschreven.
 • SPOEDGEVAL: Maagpatiënten die klachten hebben die lijken op verschijnselen van bloeding of perforatie met opgeven van bloed, zwarte, teerachtige ontlasting of hevige buikpijn moeten spoedeisend worden behandeld.

Let op deze maagzweer symptomen

 • Meestal gaat een maagzweer alleen maar gepaard met een helse pijn. Een bloedende maagzweer daarentegen kan gevaarlijk worden, levensbedreigend zelfs. Door een bloedende maagzweer kunt u zoveel bloed verliezen dat uw bloeddruk sterk daalt en vitale organen ophouden te werken.

 

Maagzweer behandeling – Wat te doen aan de oorzaak

Nog niet zo lang geleden konden artsen hun patiënten met een maagzweer net zo goed vragen hun smaakpapillen te laten verwijderen, want er werd van hen verlangd zo’n beetje alle voeding met enige smaak op te geven. Geen Parijse aardappeltjes of friet, geen pizza, geen foe-yong-hai.

Wel toast, knäckebröd en meer van dat lekkers. Dit niet bepaald tot genoegen van alle mensen die probeerden te leven met de steeds weerkerende, oplaaiende brand in de diepten van hun maag. Tegenwoordig worden er geen specifieke maagzweer-diëten meer voorgeschreven. Er is geen enkel bewijs dat het aanpassen van het dieet therapeutische waarde heeft en een betere maagzweer behandeling is.

Artsen zeggen tegenwoordig dat u zelf het beste weet wat u verdraagt en wat niet. De wetenschap is er nog niet achter wat nu precies de oorzaak is van maagzweren. Men neemt tegenwoordig aan dat er sprake is van een innige wisselwerking tussen maagzuur en bepaalde bacteriën (Heliobacter pylori) – de bacteriën zorgen ervoor dat het maagzuur de maagwand kan aantasten met als resultaat maagzweer klachten.

Sommige deskundigen stellen dat stress ook een mogelijke oorzaak is. Ondanks de huidige behandeling met antibiotica tegen de bacteriële infectie en medicijnen die de maagzuurproductie remmen of het maagzuur neutraliseren, kan een maagzweer nog steeds een chronische aandoening zijn die komt en gaat. Daarom volgen hierna een paar maagzweer behandeltips die hem hopelijk sneller doet gaan, en minder snel laat terugkomen.

Maagzweer behandeling – Tips om klachten te voorkomen

Vermijd de brandstichters: Vermijd de dingen die bij u een brandend gevoel veroorzaken, of het nu een ijscoupe is of een pikante pizza. Het is namelijk voor iedereen anders. Wel is het zo dat veel mensen geen scherpe gerechten verdragen.

Pas op met melk: Lange tijd werd melk beschouwd als een uitstekend middel om de brandende pijn van een maagzweer te verzachten. Tegenwoordig is echter duidelijk dat eerder het omgekeerde waar is. Hoewel melk tijdelijk een buffer vormt tegen het zuur (en dus kortstondig verzachtend werkt), stimuleert melk in feite de afscheiding van meer maagzuur waardoor de pijn later verergert.

Antocido: Middelen die maagzuur neutraliseren genezen de maagzweer niet, maar kunnen wel de symptomen bestrijden en het genezingsproces versnellen.

Niet te veel pijnstillers: Aspirine heeft een slechte naam, maar de non-steroïdale ontstekings-werende geneesmiddelen (NSAID’s) zoals ibuprofen die tegenwoordig zo populair zijn, zijn minstens even funest voor de maag-binnenwand.

Verboden te roken: Inderdaad, roken wordt er zelfs van beticht een factor te zijn die bijdraagt tot maagzweren. Hoewel het niet bewezen is dat roken maagzweren veroorzaakt, maagzweer behandeling en genezing is bij rokers minder gemakkelijk dan bij niet-rokers.

Gooi het eruit: Er zijn aanwijzingen dat mensen die met iets zitten en hun gevoelens niet goed kunnen uiten, gemakkelijker een maagzweer krijgen.

Eet vaker op een dag: Hoewel veel artsen stellen dat drie normale maaltijden prima zijn, hebben sommige mensen minder last van hun maagzweer als ze zes kleinere maaltijden gebruiken. Voedsel neutraliseert namelijk het maagzuur en is een eenvoudige en effectieve maagzweer behandeling voor veel mensen.

Ijzer ligt zwaar op de maag: Letterlijk en figuurlijk. Mensen met een maagzweer die ijzerpillen nemen kunnen hier heel veel last van ondervinden.

Matig duurt het langst: Overdaad aan voeding of drank kan een maagzweer irriteren. Alhoewel, alcohol hoeft niet altijd maagzweer klachten te geven. Matig drinken verhoogt het risico op een nieuwe maagzweer waarschijnlijk niet.

Geef het zijn tijd: Soms is dat het enige wat u kunt doen bij een maagzweer behandeling. Maagzweren kennen cycli. Veel zweren gaan na enige tijd vanzelf weer weg.

Maagzweer & Stress – Zijn er verbanden?

Het verband tussen stress en een maagzweer – kan stress een maagzweer veroorzaken? Veel artsen zijn hier sceptisch over. Zij vinden dat er te weinig overtuigende aanwijzingen zijn dat stress een maagzweer veroorzaakt. Maar als u al een maagzweer hebt kan stress de toestand wel verergeren.Niet zozeer de stressvolle gebeurtenissen op zich zijn hiervoor bepalend, als wel de manier waarop we reageren of overreageren. Met dit in het achterhoofd geven we hier enkele suggesties om stress – en daarmee de maagzweer behandeling te bevorderen. Denk aan prettige dingen en spreek uzelf toe. Als u voelt dat u gespannen raakt kan het helpen uw gedachten te concentreren op aangename dingen en uzelf kalmerend toe te spreken.

Adem langzaam en diep. Drie- of viermaal diep ademhalen geeft altijd en overal een onmiddellijk gevoel van rust. Matige lichaamsbeweging is bijzonder weldadig. Ontspanningstechnieken waarbij uw lichaam zich ontspant komt ook uw geest tot rust en omgekeerd. Meditatie, yoga, visualisatie of luisteren naar ontspanningscassettes zijn doeltreffende methoden om dit te bereiken.

Links met informatie over maagzweer (symptomen) en maag problemen