Puistjes – Tips en Advies voor een Gavere Huid

Puistjes, of ook wel acne, wordt gekenmerkt door kleine letsels in de huid als gevolg van ontsteking van de talgklieren. Deze talgkliertjes die in het hele lichaam langs de haarschacht in de huid liggen, vormen talg (sebum), een vetachtige substantie die de huid soepel houdt.

Puistjes



Hormoonstoornissen, die voorkomen tijdens de adolescentie en de menstruatieperiode, bij zwangerschap en in de eerste maanden van gebruik van orale anticonceptiemiddelen (de ‘pil’), kunnen de oorzaak van overmatige talgproductie zijn.

Mannelijke hormonen (androgenen) stimuleren de talgproductie en als er meer talg wordt gevormd dan kan worden uitgescheiden via de huidporiën, raakt de haarfollikel verstopt en kan er een ‘gesloten’ (geelwit puntje) of ‘open’ (zwart propje ingedroogd talg) mee-eter (comedo) ontstaan.

Acne/Puistjes symptomen

Puistjes Symptomen 
  • Puistjes en mee-eters (comedonen), vooral in het gezicht, maar ook in de hals, op de schouders, de rug, de borst en de billen. Soms ook op bovenarmen en dijen.
  • In ernstige gevallen plekken met rode, ontstoken cysten (cysteuze acne).
  • Dikke, harde pijnloze talgophopingen (talgcysten) vlak onder de huid.
  • Pokachtige littekens als gevolg van chronische acne.

Meeters en Puistjes

De normaal op de huid voorkomende bacteriën kunnen dan een ontsteking in de mee-eter veroorzaken, waardoor puistjes met etter of in ernstiger gevallen zwerende cysten (cysteuze acne) ontstaan. Behalve in ernstige gevallen met uitgebreide ontstekingen in de huid en littekenvorming, is acne meestal onschadelijk en goed te behandelen.

Puistjes komen het meest voor tijdens de adolescentie en kan behoorlijk wat psychische ellende veroorzaken. Meestal verdwijnt de aandoening op de leeftijd van een jaar of twintig, maar soms pas jaren later. Bij jonge vrouwen begint acne soms pas tussen 20 en 30 jaar. Onverklaarbare uitbarstingen van puistjes bij oudere volwassenen kunnen een teken zijn dat er sprake is van een onderliggende ernstige aandoening.

Meest voorkomende oorzaken van Puistjes

  • Hormonale veranderingen, met name overmatige vorming van mannelijke geslachtshormonen (androgenen) die de talgproductie doen toenemen.
  • Erfelijke factoren.
  • Bepaalde geneesmiddelen of preparaten, zoals anticonceptiepillen, corticosteroïden of andere hormonen, evenals barbituraten, jodiden, bromiden, vitamine B12, anti-epileptica en lithium.
  • Vet, teer, dikke oliën, cosmetica, strakke kleding en alles wat verstopping van de huidporiën kan veroorzaken.
  • Bij volwassenen kunnen bepaalde aandoeningen puistjes veroorzaken, waaronder functionele stoornissen van de eierstokken of bijnieren, zoals een (PCO-syndroom) of de ziekte van Cushing.
  • Andere factoren waaronder klimaatveranderingen, stress en blootstelling aan dioxine.

Tips tegen puistjes

puistjesEr is vrijwel geen bewijs dat een bepaald dieet – bijvoorbeeld geen chocolade of vetrijk voedsel gebruiken – het ontstaan van acne kan voorkomen, hoewel goede hygiëne de ernst ervan kan verminderen. Stukkrabben of uitknijpen van puistjes vergroot het gevaar van infectie en littekenvorming.

Toch zijn er tips tegen puistjes, Veelvuldig wassen van het gezicht met ongeparfumeerde zeep of speciale zeepvrije wasemulsie om het teveel aan vetachtige stoffen en verontreiniging te verwijderen helpt in zekere zin.  Plaatselijk aan te brengen middelen, die de huid uitdrogen en doen schilferen, is een van de beste tips tegen puistjes.



Bij ernstiger vormen van acne kunnen op de huid aan te brengen orale antibiotica, zoals tetracycline en erythromycine, worden voorgeschreven. Een synthetische vorm van vitamine A (tretenoïne), die plaatselijk of oraal wordt gebruikt, helpt bij cysteuze acne. Deze stof kan echter geboorte-afwijkingen veroorzaken en mag dus niet worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden.

Nog enkele tips tegen puistjes: Goed gedoseerde blootstelling aan zonlicht of ultraviolette straling (zonnebank) kunnen puistjes verminderen. In extreme gevallen kan chemische ‘peeling’ of een operatieve ingreep om de ontstekingen te draineren of cysten te verwijderen worden gedaan.

Puistjes?  Wanneer naar de dokter

HyperventilatieGa naar de huisarts of een huidspecialist om te bespreken wat u het best kunt doen als u ernstige acne heeft.