Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs in een gewricht en komt het meest voor in de schouder, de elleboog en de knie.

Slijmbeursontsteking schouderWe beperken ons hier tot de meest voorkomende slijmbeursontsteking: in de schouder. De slijmbeurs van de schouder zit voor het schoudergewricht en geneest meestal met rust.

Een slijmbeurs is een soort stootkussentje dat het gewricht beschermt. Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht als u uw bovenarm beweegt, maar in sommige gevallen ook als u hem stil houdt. In veel gevallen straalt de pijn uit naar de schouderbladen, de nek, de elleboog of de vingers.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking in de schouder kan plotseling optreden of geleidelijk ontstaan. Meestal ontstaan de klachten door overbelasting, maar zij kunnen ook te maken hebben met spanningen. Schouderklachten komen vaak voor in combinatie met nekklachten.

Slijmbeursontsteking in de schouder



Voor het herstel is het van groot belang dat u zoveel mogelijk doorgaat met uw dagelijkse bezigheden. Vermijd echter zware belasting en bewegingen die de pijn verergeren. Als zelfs kleine bewegingen al pijnlijk zijn, kan het helpen uw schouder tijdelijk rust te geven.

Probeer desondanks wel een aantal malen per dag uw arm in meerdere richtingen te bewegen en pak, zodra het mogelijk is, uw dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk weer op. Wacht niet tot de pijn helemaal weg is. Als u te lang wacht, wordt uw schouder stijf en wordt het steeds lastiger uw arm te gebruiken.

Slijmbeursontsteking schouder symptomen
  • Pijn die uitstraalt naar de nek, de armen of vingertoppen bij slijmbeursontsteking van de schouder.
  • Pijn en zwelling in of bij het schouder gewricht.
  • Pijnlijke en beperkte beweging in de schouder.
  • Koorts (bij infectie) in combinatie met een pijnlijke schouder, is een belangrijk symptoom van een slijmbeursontsteking schouder.

Meest voorkomende slijmbeursontstekingen

Bij een slijmbeursontsteking schouder, heup of arm (bursitis) is een van de met vocht gevulde zakjes, die zich in of bij de gewrichten in het hele lichaam bevinden, ontstoken. De schouder, heup en arm slijmbeurzen functioneren als kussens tussen spieren en pezen en tussen spieren en botten.

Ze produceren een smeermiddel om op deze plaatsen de wrijving te verminderen, zodat de bewegingen van het gewricht gesmeerd verlopen. Door irritatie, overbelasting of een blessure van schouder, arm of heup kan een slijmbeurs ontstoken raken, met als gevolg een pijnlijke slijmbeursontsteking.

De meeste slijmbeursontstekingen komen voor in de schouders, de ellebogen, de polsen, de handen, de heupen, de knieën, de hielen en de basis van de grote teen. In sommige gevallen hebben dit soort ontstekingen een speciale naam, omdat ze op een bepaalde plaats zoveel voorkomen, zoals tennisarm, schietvinger, studenten- werpers-elleboog en werkster-knie. Bursitis is geen ernstige kwaal en gaat meestal binnen een of twee weken over; maar de kans op herhaling is vaak groot.

Slijmbeursontsteking – wanneer naar dokter

slijmbeursontsteking*Vermijd extreem belastende of herhaalde lichamelijke activiteiten zoveel mogelijk.
*Draag beschermende uitrusting bij sportactiviteiten, laat uw techniek controleren of verbeteren door een deskundige.
*Kniebeschermers of een kussen gebruiken bij werk dat steunend op de knieën gedaan moet worden; niet te lang op de knieën steunen, geregeld van houding veranderen.
*Draag zo weinig mogelijk hoge hakken om slijmbeursontsteking in de voeten te voorkomen; draag geen afgetrapte (sport)schoenen.

#Zijn bovenstaande tips niet afdoende om de ontsteking te verminderen, ga dan naar de dokter als de pijn of zwelling in een gewricht ondanks rust of behandeling binnen twee weken niet afneemt.

Behandeling slijmbeursontsteking met medicijnen



Medicijnen kunnen de pijn van een slijmbeursontsteking verminderen, waardoor u minder pijn heeft en uw arm beter zult kunnen bewegen en waarschijnlijk ook beter zult kunnen slapen. U kunt het beste starten met paracetamol, een pijnstiller met weinig bijwerkingen.

Mocht paracetamol onvoldoende helpen dan kunt u overwegen om een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) te nemen. NSAID’s hebben echter vaak nare bijwerkingen zoals maagklachten, en worden daarom meestal voorgeschreven in combinatie met een maagbeschermend middel als omeprazol.

Wanneer u ouder bent dan 60 jaar of maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen heeft, dient u altijd eerst met uw huisarts te overleggen voordat u NSAID’s gaat gebruiken. Wanneer medicijnen de klachten niet verminderen kan een injectie met corticosteroïden (een ontstekingsremmend middel) in de schouder soms helpen. Indien nodig kan dit na een paar weken nog eens worden herhaald.

Behandeling slijmbeursontsteking

  • Rust; druk op de ontstoken plek vermijden. Soms wordt een spalk, brace of mitella voorgeschreven om het gewricht rust te geven.
  • Gedurende de eerste 48 uur de pijnlijke plek bedekken met ijs-pakkingen tegen pijn, zwelling en ontsteking.Vervolgens warme kompressen om de bloeddoorstroming te bevorderen en de pijn te verlichten.
  • De dokter zal soms met een naald vocht wegzuigen uit de ontstoken slijmbeurs om de zwelling te verhelpen; het gewricht wordt daarna stevig ingezwachteld.
  • Gebruik het gewricht geleidelijk aan weer om verstijving en spieratrofie te voorkomen; vermijd echter alle activiteiten die de situatie verergeren.

Therapie

Naast medicijnen kan ook oefentherapie de klachten doen wegnemen. Beweging blijft tenslotte het allerbelangrijkste. Een oefentherapeut kan u oefeningen voorschrijven om te blijven bewegen, waarbij het van belang is het langzaam op te bouwen. Als de schouderklachten vanuit de nek komen kan ook manuele therapie de klachten laten afnemen. Bespreek met uw huisarts welke behandeling het beste bij u past.