Aften in Mond

Aften in mond, veel mensen krijgen te maken met deze vervelende aandoening. Er zijn mensen waarvan het gehemelte als het ware smelt na het eten van een heet gerecht. Ook het zuigen op zure snoepjes maakt de binnenkant van hun wangen kapot. Tevens zijn er mensen die tijdens diep nadenken of onder veel stress werken voortdurend op hun lippen en wangen bijten.

Aften in MondDeze ‘slechte’ gewoonten bezorgen aften in mond en keel, welke voor behoorlijk veel last kunnen zorgen. Veel mensen die last hebben van aften zijn chagrijnig, hongerig, moe en lusteloos. Deze kleine mondzweertjes, die we aften noemen, kunnen het plezier in de dingen die het leven de moeite waard maken behoorlijk vergallen.

Tegelijkertijd zijn deze kleine zweertjes echter een groot raadsel. Niemand weet waarom de een wel aften krijgt en de ander niet. Een brandwondje van een hete pizza dat bij de meeste mensen, zonder al te veel pijn, binnen 2 of 3 dagen geneest, kan bij anderen processen in gang zetten die uitmonden in letsel dat 10 tot 15 dagen nodig heeft om te genezen.

Behalve slechte gewoonten zijn ook erfelijkheid, al te enthousiast tandenpoetsen en emotionele belasting (stress) nauw verbonden met aften in de mond. U moet een goede detective zijn om de precieze oorzaak te achterhalen. Wat de oorzaak ook is, de geneeskundige behandeling van aften is geen gemakkelijke opgave. Geen enkel middel hecht goed aan de huid in de mond, terwijl de mond ook nog eens de plaats van het lichaam is die het meest met bacteriën bezaaid is.

Aften – wanneer naar de dokter

aften in je mondKoppige aften in mond moeten onder handen genomen worden. Een aft moet normaal binnen twee weken genezen zijn. Als de aften langer blijven zitten of u bijna niet kunt eten, praten of slapen, kunt u beter naar de dokter of de tandarts gaan. Uw gezondheid en uw dagelijks leven kunnen er immers ernstig onder lijden.

Misschien krijgt u een steroïdaal topicum en/of orale antibiotica voorgeschreven om de eventuele achterliggende ziekte of aandoening zelf aan te pakken, en niet alleen de infectie

 

 

 

Aften behandeling

Aften in mondElke behandeling van aften heeft een dubbel doel: het doden van de organismen die voor de infectie zorgen (en die verantwoordelijk zijn voor de meeste pijn en de rood ontstoken huid rond de geelachtige kern) en het isoleren van de aft. Behalve het pensioen en de 50+pas, heeft ouder worden nog een voordeel: hoe ouder u bent, hoe minder u last hebt van aften in mond.

Voor die tijd kunt u er echter door bestookt worden en kunnen ze u heel veel ellende bezorgen. Hieronder volgen enkele tips om eraan te ontsnappen. Experimenteer tot u een remedie vindt die bij u helpt.

Stop aften met corbamideperoxide: Carbamideperoxide is de productnaam van geneesmiddelen die glycerine en peroxide bevatten. Het peroxide geeft zuurstof af en verwijdert bacteriën. De belletjes komen tot in de kleinste hoekjes van je mond. De glycerine legt een beschermlaagje over de aften in je mond.

Aften behandeling met kaliumchloraat: Doe een theelepeltje kaliumchloraat in een kop water en spoel uw mond meerdere malen per dag met deze licht ontsmettende oplossing. Niet inslikken.

Als genezing langer duurt: In de apotheek zijn vloeibare of gelachtige middeltjes tegen aften verkrijgbaar die benzocaïne, menthol, kamfer, eucalyptol en/of alcohol bevatten. Ze branden vaak wat in het begin, en de meeste middeltjes moeten meermalen worden aangebracht, omdat ze niet hechten aan de aft, maar zijn wel een effectief middel tegen aften in de mond.

Zalf/pasta’s bij beginnende aften in mond: Er bestaan ook zalf/pasta’s die een isolerend ‘verband’ over de aft leggen. Om resultaat te hebben moet u de aft eerst droog maken met een wattenstaafje en vervolgens meteen de pasta aanbrengen met het andere uiteinde van het staafje. Dit helpt echter alleen bij beginnende aften.

Huismiddel voor aften behandeling: Laat er een nat theezakje op trekken. Verschillende deskundigen adviseren een nat zakje zwarte thee op het zweertje te leggen. Zwarte thee bevat namelijk tannine, een samentrekkend product dat ‘aangenaam kan verrassen’ met zijn pijnverzachtende werking. In de apotheek zijn ook geneesmiddelen te verkrijgen die tannine bevatten.Thee van goudsbloem: Zet een sterke thee van goudsbloem (verkrijgbaar in de reformwinkel) en gebruik deze als mondspoeling. U kunt er ook een pasta van maken om rechtstreeks op de aft te smeren. Volgens artsen is goudsbloem ontsmettend en samentrekkend, en kan het mogelijk werkzaam zijn bij aften.

Spoelen met waterstofperoxide: Los 1 eetlepel waterstofperoxide op in een glas water en spoel uw mond met deze oplossing. Het ontsmet de aft en bevordert de genezing.

Aluin voor pijnstillende werking: Aluin is het actieve bestanddeel in een bloedstelpende stift, waarmee u een opkomende aft in mond kunt deppen. Aluin heeft een ontsmettende en pijnstillende werking die kan verhinderen dat de infectie verergert, maar laat de aft niet verdwijnen.

Magnesiumoxide: Nog een mondspoelmiddeltje voor aften behandeling. Het legt een beschermend laagje over de aft en heeft wellicht ook een zekere bacterie dodende werking.

Aften in mond – Wat zeker helpt

Voorkom irritatie: Koffie, specerijen, citrusvruchten, noten met een hoog gehalte aan het aminozuur arginine, chocolade en aardbeien kunnen aften irriteren en ze bij sommige mensen zelfs veroorzaken. Als u wel eens aften in de mond heeft weet u misschien maar al te goed waar u beter van af kunt blijven. En u weet vast ook wel dat u bij het tandenpoetsen voorzichtig moet zijn.

Elke dag yoghurt: Volgens sommige artsen helpen 4 eetlepels ongezoete yoghurt per dag aften te voorkomen. Dit komt doordat yoghurt bacteriën bevat die de bacteriën in de mond bestrijden. Let er wel op dat de yoghurt die u gebruikt levende lactobacillus acidophilus bacteriën bevat.

Vitaminen helpen mee: Een arts raadt aan wat vitamine E-olie uit een capsule op de aft te smeren. Doe dit meermaals per dag om het weefsel goed vettig te houden. Bovendien zou u bij het eerste geringste teken van een aft driemaal per dag en gedurende drie dagen 500 milligram vitamine C met bioflavonoïden moeten innemen.