Menstruatiepijn

Heel wat vrouwen lijden nog steeds nodeloos aan menstruatiepijn. Menstruatiepijn – of dysmenorroe in medisch jargon – zijn een chemisch probleem. Elke maand produceert de binnenwand van de baarmoeder chemische stoffen, prostaglandinen genaamd, waardoor de baarmoederspieren samentrekken om weefsel en vocht uit te scheiden tijdens de menstruatie.

Hevige menstruatiepijnHoge prostaglandineconcentraties veroorzaken contracties, of krampen, van de baarmoederspieren. Als u tot deze groep vrouwen behoort, kunnen de volgende zelfhulpmiddeltjes u enige verlichting geven tijdens hevige menstruatiepijn.

Veel voorkomende menstruatieproblemen
  • De meeste menstruatieproblemen zijn het gevolg van de gewone hormonale veranderingen in het lichaam en niet van een ziekte. De meest voorkomende problemen zijn:
  • Uitblijven van de menstruatie (amenorroe). Behalve wanneer dit normaal is (tijdens zwangerschap, in de menopauze), kan dit zich ook voordoen als gevolg van continu gebruik van de anticonceptiepil, te veel en te intensief trainen en bij een eetstoornis als anorexia nervosa.
  • Hevige menstruatie (menorragie). Sommige vrouwen hebben van nature meer bloedverlies dan andere, maar hevige bloedingen tijdens de menstruatie kunnen ook wijzen op het gebruik van een spiraaltje, een verstoord hormoonevenwicht, goedaardige gezwellen in de baarmoeder, een eileiderontsteking of een baarmoederontsteking.
  • Hoofdpijn. Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatie last van migraine, terwijl ze er tijdens de rest van de cyclus weinig of nooit last van hebben.

Menstruatiepijn – wanneer naar de dokter

menstruatiepijnAls u opeens hevige menstruatiepijn krijgt, terwijl u daar voordien geen of hoogst zelden last van had, noemt men dat secundaire dysmenorroe. Als u een spiraaltje hebt zou dat de oorzaak kunnen zijn.

Het komt echter regelmatig voor dat de oorzaak van de pijn endometriose is, een aandoening waarbij het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, zich ook op andere plaatsen buiten de baarmoeder bevindt. Minder vaak wordt de pijn veroorzaakt door een vleesboom of een chronische eileiderontsteking.

Ga in elk geval naar uw huisarts als u plotseling last krijgt van (hevige) menstruatiepijn terwijl u daarvan eerder weinig last had.

 

 

menstruatiepijnVoeding en menstruatie: Al te veel vrouwen slaan maaltijden over en eten te veel zoetigheid en zoute lekkernijen, juist op momenten dat ze zorgvuldig zouden moeten omspringen met hun voeding. Hoewel een gezondere voeding menstruatiepijn niet geneest, kan uw algemeen gevoel van welzijn er enorm door verbeteren.

Zoetigheid en zoute snacks zorgen voor een opgeblazen en loom gevoel. Snack dus niet, maar eet liever meer groenten, fruit, kip en vis en verdeel deze over meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote.

Vitaminen helpen: Veel vrouwen zeggen minder last te hebben van hevige menstruatiepijn wanneer ze dagelijks een gezonde dosis vitaminen en mineralen innemen. Neem supplementen van multivitaminen en -mineralen. Supplementen die calcium bevatten en in kleine doses verkrijgbaar zijn genieten de voorkeur, omdat die meermalen per dag na het eten kunnen worden ingenomen.

Mineralen verminderen de pijn: De mineralen calcium, kalium en magnesium kunnen ook helpen de pijn te verlichten. Vastgesteld werd dat vrouwen die calcium innemen minder pijn hebben dan vrouwen die dit niet doen. Magnesium is belangrijk omdat het voor een efficiëntere absorptie van calcium zorgt. Verhoog daarom uw calcium- en magnesiuminname voor en tijdens de menstruatie.

Wees matig met cafeïne: De cafeïne in koffie, thee, cola en chocolade kan het ongemak tijdens de menstruatie vergroten doordat cafeïne nerveusheid bevordert. De vetstoffen in koffie kunnen bovendien de darmen irriteren.

Gebruik matig alcohol: Als uw lichaam tijdens de menstruatie water vasthoudt zal alcohol het probleem alleen maar erger maken. Drink dus geen alcohol. Als het niet anders kan, beperk u dan tot één of twee glaasjes lichte wijn.

Diuretica zijn uit den boze: Veel vrouwen menen dat urine-afdrijvende middelen nuttig zijn om het opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie te verhelpen. Maar diuretica hebben de kwalijke eigenschap dat ze samen met het water ook belangrijke mineralen uit het lichaam afvoeren. Beter is daarom het gebruik van water-vasthoudende stoffen zoals zout en alcohol te beperken.

Menstruatiepijn & Acupressuur

Minder menstruatiepijn door acupressuur: De voet bevat een aantal acupressuurpunten die via inwendige energiebanen verbonden zijn met het bekken. Al tastend zoekt u deze punten – die naar verluidt erg gevoelig zijn tijdens de menstruatie – in de holten aan weerszijden boven uw hiel. Druk zachtjes met duim en wijsvinger. Doe hetzelfde aan weerszijden van de achillespees en werk omhoog in de richting van de kuitspier. Pas deze acupressuur-techniek gedurende enkele minuten toe op beide voeten. Het is even oefenen, maar veel vrouwen hebben baat bij deze methode.Warmte vermindert de pijn: Warmte zorgt voor een betere doorbloeding en ontspant de spieren, wat vooral van belang is in de verkrampte bekkenstreek. Drink daarom veel hete kruidenthee en heet citroensap met water en suiker. Ook enkele minuten een verwarmingskussen of warmwaterkruik op de onderbuik leggen helpt.

Neem een mineraal-bad: Maak zelf een’kuurbad’ om uw spieren te ontspannen en de krampen te verlichten. Voeg 1 kop zeezout en 1 kop zuiveringszout toe aan een warm bad. Ga 20 minuten in het water liggen.

Maak een fikse wandeling: Wandelen of een andere vorm van matige lichaamsbeweging is altijd goed, maar zeker vóór de menstruatie. U zult zich veel beter voelen wanneer de menstruatie doorzet.

Yoga-rekoefeningen: Ook yoga-rekoefeningen zijn nuttig tijdens de menstruatie. Een voorbeeld: kniel op de grond en ga op uw hielen zitten. Buig voorover tot uw voorhoofd de grond raakt en leg uw armen langs uw lichaam op de vloer. Sluit de ogen. Houd deze positie aan zolang het aangenaam aanvoelt.

Sex & menstruatie: Vrijen en tot een orgasme komen is een uitstekende manier om van krampen af te komen. De heftige spierbewegingen verwijderen bloed en ander vocht uit de verkrampte organen en verlichten zo de menstruatiepijn.

Neem een pil: Aspirine en paracetamol zijn prima tegen krampen. Maar nog doeltreffender is ibuprofen, dat als eigenschap heeft de werking van prostaglandinen af te remmen. Neem een van deze geneesmiddelen – samen met wat melk of voedsel om irritatie van de maag te voorkomen – wanneer de krampen opkomen en blijf ze nemen tot de krampen en menstruatiepijn afneemt.