Smartphones en gezondheid

De effecten van smartphones op onze gezondheid

De rol van technologie is in het afgelopen decennium sterk toegenomen. Zo ongeveer iedereen beschikt tegenwoordig wel over minstens één smartphone. Zulke mobiele toestellen hebben de manier waarop we leven drastisch veranderd.

Een wereld aan informatie ligt binnen handbereik, het vergt slechts één druk op de knop. Ondanks deze technologische verbeteringen lijkt onze gezondheid juist achteruit te gaan. Smartphones kunnen kwalijke effecten hebben op ons lichaam.

Smartphones handig

Smartphones stellen ons in staat om te communiceren met vrienden, zelfs als ze aan de andere kant van de wereld wonen. Of om televisie te kijken met een hoge beeldkwaliteit, of om voedsel en kleding te bestellen, of zelfs om thuis een casino te betreden en een reeks slotgames te spelen. Maar de genadeloze zoektocht naar snellere en betere technologie heeft nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Die gevolgen raken in potentie ons gehoor, gewicht, zicht en slaappatroon.

Het gebruik van een smartphone kan een grote impact hebben op je bui en je productiviteit. Als je de hele dag door gesprekken voert met tig mensen tegelijk, hebben smartphones een slechte invloed op je concentratievermogen en cognitieve vermogens. Ook kan je langzaam je terugtrekken uit de echte wereld en alleen nog maar vastgelijmd zitten aan je beeldscherm. Dat zal op den duur leiden tot depressieve gevoelens. Maar natuurlijk zijn er ook opbeurende manieren om je telefoon te gebruiken, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, games te spelen of een inhoudelijk bevredigend gesprek te voeren.

De toestellen zijn ook een prima tool om de mooiste momenten van je leven vast te leggen, alhoewel ze tevens geheugenverlies in de hand kunnen werken. Velen van ons worden te afhankelijk van technologie om een agenda bij te houden of het nieuws te volgen. Daardoor stoppen we met het gebruiken van onze hersenen om zelf informatie te onthouden. Die dwangmatige behoefte om telkens even te checken is vooral ’s nachts funest. Het zogeheten blauwe licht dat het scherm uitstraalt verstoort de aanmaak van hormonen die je slaap reguleren.

Het meest zorgwekkende effect van smartphones is de kans dat het je lichaamsgewicht doet toenemen. De hele dag door tv kijken, games spelen en sociale media gebruiken leidt tot een passieve levensstijl. Een gebrek aan lichamelijke activiteit dreigt te ontstaan. Dat zal weer leiden tot meer gevallen van overgewicht en chronische ziektes die samenvallen met obesitas.

Het is dus verstandig om het gebruik van je smartphone te begrenzen, vooral in de periode voordat je gaat slapen. Voor degenen die het toestel toch niet met rust kunnen laten, is het wijs om apps te downloaden die je helpen met fitness. Laat die je aanzetten om toch te oefenen, rennen en op andere manieren te bewegen.